11 Mart 2024

11 Mart 2011 tarihinde Japonya'da meydana gelen şiddetli deprem ve ardından oluşan tsunami ile Fukuşima Daiichi Nükleer Santralı'nda dünyanın en büyük nükleer felaketlerinden biri yaşandı. Nükleer Santral'daki felaketin ekosistem üzerindeki yıkıcı etkileri halen devam ediyor. Pasifik Okayanus'daki radyoaktif değişim, gezegen düzeyinde bir soruna dönüşmüş durumda. Fukuşima, Hiroşima ile başlayan 2. Dünya Savaşı sonrasındaki nükleer silah denemeleriyle devam nükleer felaketlerin sonuncusu olsun. Akkuyu'da, Sinop'ta veya dünyanın herhangi bir yerindeki yeni felaketlere kayıt yaptırayım.

Toplumun elektrik ihtiyacının yeterliliği arz miktarı düzeyi kapasiteye sahip olması, planlı bir kamu yönetimiyle mevcut talebin büyük oranda azaltılacağına işaret ediliyor. Her ne olursa olsun, kapitalist sistemi bitmek bilmez enerji oburluğunu meşrulaştırmaya, enerji için yapılan jeostratejik emperyalist anlaşmalara, savaşlara ve göz geliştirme hizmetlerine izin veriyor. Kapitalistlerin bakış açısı ve insanlığın tahammül düzeyi aşıldı.

Bir yandan Ortadoğu'da devam eden savaşlar, diğer yandan Rusya-Ukrayna savaşı üzerinde siyasal iktidar stratejisi dış politika aracı olarak nükleer santraller öne çıkarılıyor. Yaklaşan seçimlerde bütün bu emperyalist oyunun bir parçası olarak da nükleer santral vaad ediliyor. Rusya ve Güney Kore için Sinop, Çin için Kırklareli-İğneada, Rusya için Mersin-Akkuyu inceleniyor. Gaziemir'deki nükleer atıklar yerinde dururken, İliç'te ölenlerin ölümlerine ulaşılamazken sürekli bir nükleer maceraya sürükleniyor.

Sinop nükleer santraliyle ilgili ÇED davasında bilirkişi raporunda ortaya çıkan üç yüze yakın iptal gerekçesine iki yıldır dava dosyasına rağmen karar verilmek için mahkeme mahkemesi dolaşıyor. En son Danıştay 4.Dairesi'nde görülen davada karar aşamasına gelinmişken siyasal iktidarın en üst düzeydeki Sinop'ta nükleer santral ısrarını dile getirme açıklamaları, yargıya açıkça müdahale edilmesi belirtiliyor. Davanın duruşmasının olduğu gün dile getirdiğimiz gibi yargılama kararı ne olursa olsun Sinop'ta nükleer karşı mücadeleye devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

Nükleere İnat Yaşın Hayat!
TMMOB
METALURJÄ° VE MALZEME MÃœHENDÄ°SLERÄ° ODASI

 

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

ArÅŸivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - Ä°stanbul Åžube -
Ä°zmir Åžube - Bursa TemsilciliÄŸi