Akkuyu`da yapılması planlanan nükleer santralın ÇED toplantısı Nükleer Karşıtı Platform üyesi, Odalar, çevre örgütleri ve Akkuyulu’lar tarafından proteste edildi ve “Akkuyu’da Nükleere Hayır” denildi. Mersin Akkuyu’yu cehenneme çevirecek nükleer santral kurulma girişimlerine karşı 28 Mart 2012 Çarşamba günü akşamı EMO Ankara Şubesi önünde bir araya gelip buradan araçlarla Akkuyu’ya hareket eden NKP üyeleri 29 Mart 2012 Perşembe günü santralin kurulacağı Büyükeceli beldesini belediye toplantı salonunda “Nükleere inat yaşasın hayat”, “Akkuyu Çernobil olmayacak”, “Emperyalist sermaye Akkuyu’dan defol” , “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz” sloganları atarak toplantıyı engellediler.

Mersin‘in Gülnar İlçesi‘ne nükleer santral yapmak isteyen Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş.‘nin dün Akkuyu‘da yapmayı planladığı Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına çevreciler ve nükleer karşıdan izin vermedi. Büyükeceli Beldesi‘nde yapılması planlanan "Çevresel Etki Nükleer Karşıtı Platform, Akdeniz Çevre Platformu, Greenpeace, 350.org, Tüketici Dernekleri Federasyonu (TÜDEF), demokratik kitle örgütlerinden avukatlar ve Akkuyulular, Büyükeceli Beldesi‘nde bir araya geldi.

"Halkı bilgilendirme" toplantısına demokratik kitle örgütlerinin ve basın mensuplarının jandarma tarafından salona alınmaması üzerine jandarmayla grup arasında arbede yaşandı, gerçekleştirilmesi planlanan toplantı nükleer karşıtlarının protestosuyla engellendi. Çevre Bakanlığı İl Müdür Vekili Ahmet Taş yönetiminde, Mersin Vali Yardımcısı Ahmet Hikmet Şahin, Akkuyu NGS A.Ş. Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Uzel, DOKAY-ÇED Çevre Mühendisliği Ltd.Şti. Yöneticisi Prof. Dr. Coşkun Yurteri‘nin konuşmacı olarak yer aldığı toplantıya nükleer karşıtları sloganlarıyla engel oldular. Toplantı esnasında "Nükleere inat yaşasın hayat", "Emperyalist sermaye Akkuyu‘dan defol", "Akkuyu Fukuşima olmayacak," "Köylüler uyanın topraklarınız gidiyor" sloganları atıldı, "Nükleer Santral istemiyoruz" dövizleri taşındı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinin hukuka aykırı bir şekilde toplantının açıldığına ve yapıldığına dair gizlice tutanak tuttuğu tespit edildi. Avukat Fevzi Özlüer şunları dile getirdi: "Nükleer karşıtları toplantının meşru olmadığını, toplantının sonlanması gerektiğini ifade etmesine rağmen toplantının bitirildiğini söyleyen bakanlık yetkilileri hızlı bir şekilde ayrıldılar. Toplananın başladığına ve bittiğine ilişkin bir tutanak el altından imza ettirilerek siviller arayıcılığıyla faks çektirilmek üzere gönderildi. Bu konudaki görüşlerimizi hem barolarımıza bildirdik hem de barolar birliğine ilettik. Haksız gözaltılar, orantısız şiddet, halkın katılımı toplantısının yapılmasını ortadan kaldırmıştır. Bu toplantının yapılamadığına ilişkin tutanağı da hem İl Çevre Müdürlüğüne ve hem de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ÇED ve Mekansal Planlama Müdürlüğüne tutanağımızı ileteceğiz"

Nükleer karşıtlarının ÇED toplantısının protesto etmeleri üzerine yaşanan arbedede emniyet kuvvetleri tarafından darp edildiği iddia edilen nükleer karşıtı Deniz Melih, Ali Oktan, Necati Öztürk ve Adil Karaekberoğlu gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar eylemcilerin olay yerinde beklemesi ve "arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar buradan gitmeyeceğiz" tepkisi üzerine serbest bırakıldı.Mersin Nükleer Karşıtı Platform Sözcüsü Sabahat Arslan basın açıklamasında şunları söyledi; "Bugün birlikte çok başarılı bir iş yaptık. Bir kez daha Akkuyu nükleer santralini yaptırmayacağımızı ispat ettik. ÇED toplantısının yoğun protestolardan kaynaklı olarak bitirildiğini belirten tutanağı aldık. Bizim adımıza sevindirici ve başarılı bir toplantıdır. Buradan AKP hükümeti ve nükleer santral yapmak isteyen firmanın duyması için ‘nükleer santral istemiyoruz` diye haykırmak istiyoruz. Yaşam hakkımızı savunmak adına içerde bizleri darp ettiler hukuksuz bir şekilde arkadaşlarımızı gözaltına aldılar bu tutumu kınıyoruz. Herkes duysun buradan haykırıyoruz nükleer santrali yaptırmayacağız boşuna uğraşmasınlar."

 

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

Arşivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - İstanbul Şube -
İzmir Şube - Bursa Temsilciliği