Fizik- Kimya- Metalurji ve Çevre Mühendisleri Odaları İstanbul Şubelerinin düzenlediği "Ücretli Çalışan ve İşsiz mühendislerin yaşadıkları sorunlar ve birlikte neler yapılabilir" konulu toplantı Anadolu Yakası Sağlık Meslek Odalarının ortak binasında 28 Mart 2008 tarihinde yaklaşık 40 mühendisin katılımı ile gerçekleştirildi.

Açılış konuşmasında genel bir kriz ve yaşanan koşullar değerlendirilmesi yapıldı. TMMOB'nin kasım ayında "Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendis mimar ve Plancılar Kurultayı" düzenleyeceğinin bilgisi verilerek arkadaşların yaşadıkları deneyimleri aktarmaları için söz meslektaşlara bırakıldı.

Söz alan mühendis arkadaşlardan biri, iş hukuku alanına vakıf bir arkadaşın genel olarak bilgi verip veremeyeceğini sordu. Verebilirse iyi olur önerisi geldi.

Bu konuda asıl olarak bu toplantının hukuki bir bilgilendirme toplantısı olmadığı, onu da kapsayan ama asıl olarak mühendis arkadaşlardan gelecek öneriler ile bir bütün olarak neler yapılabileceğini onlardan dinlemek ve önerileri alıp birlikte neler yapılabileceğimize karar vermek üzere bu toplantının düzenlendiği yinelendi.

Meslektaşlarımızın dile getirdiği görüşler aşağıya çıkartılmıştır:

  • Demokratik platformlarda sesimiz pek çıkmıyor, yeterince katılım saÄŸlayamıyoruz.
  • Ä°ÅŸveren karşısında hukuki durumumuz tartışmakta fayda var.
  • Ä°flas erteleme ile iÅŸveren size olan borçlarını da ertelemiÅŸ oluyor.
  • Ä°stihdam yaratmak asıl olarak yabancı-özel ve devlet sermayesi sorumluluÄŸundadır. Bu sorun politik olarak çözülür. Onun dışında bireysel çözümler aranacaktır.
  • Çalışmak için, düşük ücretler hatta asgari ücret teklif ediliyor. Satıştan prim almak teklif ediliyor.
  • Kriz döneminde herkes boÅŸ boÅŸ oturuyor.
  • Ä°ÅŸ için hangi kapıyı çalsak, "biz işçi çıkarıyoruz. sen iÅŸ için geliyorsun" cevabı alıyoruz.
  • Ãœretim ve satış yapan bir firmada çalışıyorum. Ãœretim ve satışlar düştü. Patron hepimiz topladı. Önce 2008 izinleri kullandırıldı, ardından 2009 izinleri kullandırıldı. Onlarda bitince iÅŸveren tüm çalışanlar topladı ve yarı zamanlı çalışma kararı çıktı. 2 aydır bu yöntem uygulanıyor. Ä°ÅŸverenin niyeti de krizden etkilenmek kadar önemlidir.
  • Krizin uzun süreceÄŸi artık çok açık görünüyor. 2001 krizinden daha ÅŸiddetli bir krizle karşı karşıyayız. DoÄŸal olarak yeni bir üretim iliÅŸkisi biçimlendirmek gerekiyor. Bunu tartışmak gerekiyor.
  • Bizlerin yerine PostabaÅŸları ile üretimi sürdürüyorlar. PHmetre kullanmasını bilmeyen postabaşı ile üretim yapıyorlar. Bunu dikkate almak gerekiyor. Bilgi olsun diye not ediyorum. Bir de yetkili çalışan arkadaÅŸlarımızın, mühendis iÅŸe alırken öncelikle odayı aramalarının önemli olduÄŸunu düşünüyorum. Ayrıca iÅŸ görüşmesine giderken ücret noktasında tutarlı olmak gerekiyor. 2003 yılında iÅŸ görüşmesine gelen mühendis asgari ücret isteyince, kendisi ile konuÅŸtum. Sen mühendis olarak bu ücrete çalışmaman gerekir, ayrıca sen bu ücreti istediÄŸin zaman benimde hayat standartımı düşüreceÄŸini söyledim.
  • Odalar ücret talep etmeksizin üyelerine hukuki danışmanlık hizmeti vermelidirler. Gerekirse üyenin talebi doÄŸrultusunda iÅŸletmelere üyelerinin arkalarında olduklarını ifade eden yazı yazmalıdırlar.
  • Ben iÅŸten çıkarıldım. 2 aydır maaÅŸ almadım. Ä°hbar tazminatı da vermedirler.
  • Kimya mesleÄŸinin standartlarının belirlenmesi toplantısına katılan odamız yetenek ve beceri standardizasyonunun yanında ücret standardizasyonu için de çalışmalıdır.
  • Mühendislerin işçileÅŸme süreci yeni baÅŸlamadı. Kriz bunu daha görünür kılıyor. Krizi biz çıkarmadık, ama sonuçları bize fatura ediliyor. Bizim iÅŸletmede patron "kanun artık patrona geçmez" dedi. Mesaileri kaldırmaya kalktı. İşçilerle birlikte konuÅŸarak birlikte tavır alınca geri adım atmak zorunda kaldı. Durumun vahametini göstermek açısından da "Gelir gider durumunu ortaya koyalım" dedi. Bende kazandığınız dönemde niye gelir gider durumunu ortaya koymadınız. Çünkü o zaman kazanıyordunuz dedim.Sorun; işçiler, odalarımız ve diÄŸer kurumların birlikte davranmaları ile çözülebilir.
  • Avrupa ülkelerinde her mühendis odalara üye olmak zorunda, ayrıca bütün odalar bir olmalı ve bir yasa çıkartılması için baskı gücü oluÅŸturmalılar, Ä°ÅŸlerin ciddi olarak yapılması için mühendis çalıştırılmalı ve yetki mühendislerde olmalıdır
  • TMMOB örgütlülüğünün çok önemli olduÄŸunu düşünüyorum. Hükümet yasal düzenlemelerle kendisine ayak bağı olduÄŸunu söyleyerek odaları iÅŸlevsiz hale getirmek istiyor.
  • 2006'da mezun oldum. 2008 Eylülünde iÅŸten çıkarıldım. Ä°ÅŸsizlik maaşı alamıyorum. Tam bir çıkmaz içerisindeyim. Her yere özgeçmiÅŸi gönderiyorum ama iÅŸ görüşmesine dahi çaÄŸrılmıyorum.
  • 16 yıllık mühendisim. Ben iÅŸten çıkarmalarda meslektaÅŸlarımızın rolüne deÄŸinmek istiyorum. Kendine güveni olmayan meslektaÅŸlarımız baÅŸka bir meslektaşını çok çabuk gözden çıkarıp harcayabiliyor.
  • Mühendislerin işçileÅŸmesi eÄŸilimi sürüyor.
  • Åžimdi birde aracı ÅŸirketler ortaya çıktı. Sizi ÅŸirketlere pazarlıyorlar.
  • Ben iÅŸsiz olduÄŸum halde aidatlarımı odaya ödüyorum. Ä°lerde birikmiÅŸ olarak daha ağır koÅŸullarda ödemek zorunda kalmak istemediÄŸim için aidatlarımı ödüyorum.
  • Kıdem tazminatı ile ilgili deÄŸiÅŸiklik önerisi hükümetin gündeminde. Buna hazırlıklı olmak gerekiyor.
  • Haftada iki gün hukuki danışmanlık hizmeti vermeliyiz.
  • Ä°ÅŸsizlik sigortası kullanımı muamma görünüyor. Hukuki hakların kullanımı konusunda ciddi bir kafa karışıklığı var.
  • Ä°ÅŸsizliÄŸin arttığı bu koÅŸullarda ücretsiz eÄŸitimler organize edelim. Hatta çevre mevzuatı ve konusunda olabilir bu eÄŸitimler.

Sonuç olarak;

İkili bir görev tanımlaması ortaya çıktı.

  1. Odaların hukuki danışma hizmetini hem bilgilendirme toplantıları hem de sürekli bir danışmanlık hizmeti ile yerine getirmeleri gerektiği, bunu TMMOB'ye bağlı bütün odaların İstanbul şubelerinin yapması gerektiği ifade edildi. En kısa zamanda iş hukuku alanında uzman bir hukukçu ile bilgilendirme toplantısının düzenlenmesi konusunda fikir birliğine varıldı. TMMOB birimlerinin ortak hukuki danışma hizmeti için Ücretli Çalışan ve İşsiz Mühendisler Kurultayı Yürütme Komitesine öneri götürülmesi konusunda fikir birliğine varıldı.
  2. Bu toplantıların düzenli yapılması, aynı zamanda ücretli çalışan ve işsiz mühendisler kurultayı içinde hazırlık yapılması konularında fikir birliği oluştu. Yine ortak yapmış olduğumuz sanayi siteleri toplantılarının daha düzenli yapılabilmesi için bütün mühendis arkadaşlarının sorumluluk alması gerektiği konusunda fikir birliğine varıldı.

DERGİ VE ARŞİV TARAMASI

Metalurji dergilerinin 121. sayısından itibaren yazıların tam metinlerinde arama yapabilirsiniz.

Metalurji Dergilerinde Arama:

Yasalar ve Yönetmelikler, Yönetim Organları, Genel Kurul Sonuç Bildirgeleri, Çalışma Raporları, Sektörel Raporlar, Basın Açıklamaları, Dergi Yazı Başlıkları, Kongre Kitap ve CD'leri, Sempozyumlar ve Kütüphanemizde bulunan kitap özetlerinden oluşan arşivimizde arama yapabilirsiniz.

ArÅŸivde Arama:

 


TMMOB Metalurji ve Malzeme Mühendisleri Odası
Kültür Mahallesi, Çaldıran Sokak Nida Apt. NO: 14 / 13 Kızılay
Çankaya ANKARA
Tel: (312) - 425 41 60 ve 419 38 18 Faks: (312) - 418 93 43
E-Posta: Genel Merkez - Ä°stanbul Åžube -
Ä°zmir Åžube - Bursa TemsilciliÄŸi